Приблизително 50 и 80 процента от мозъчните аневризми не се разкъсват

0
95

Be an OKR Champion & Unlock High Value Potential in OKR Journey

Приблизително 50 и 80 процента от мозъчните аневризми не се разкъсват

С нарастващата аневризма обаче може да забележите болка или нежност при допир. Разкъсаната аневризма, от друга страна, може да бъде болезнена и може да дойде със симптоми като замаяност, повишена сърдечна честота и лепкава кожа. Има ли предупредителни признаци за мозъчна аневризма? Неразрушена мозъчна аневризма може да причини болка и промени в зрението. Разкъсаните мозъчни аневризми могат да доведат до силно главоболие, силна болка зад окото, объркване и гадене. Други предупредителни признаци на спукана мозъчна аневризма включват загуба на съзнание, разширени зеници и припадъци. Може ли мозъчната аневризма да изчезне сама? Приблизително 50 и 80 процента от мозъчните аневризми не се разкъсват. Някои дори се свиват с течение на времето, което никога не води до дългосрочни усложнения. Но е важно да работите с Вашия лекар, за да следите отблизо мозъчната аневризма за всякакви признаци на растеж или разкъсване. Промените в начина на живот също могат да помогнат за намаляване на усложненията на мозъчната аневризма.

Видове аневризми

Аневризма може да възникне във всеки кръвоносен съд в тялото, но тези, които се появяват в мозъка, гърдите и корема, са най -сериозните, казва Кимбърли Браун, доктор по медицина, лекар от Спешна помощ в Baptist Memorial Health Care в Мемфис, Тенеси.

Аневризми на коремната аорта

Аортата е основната артерия в тялото, която доставя кислород до мозъка, мускулите и клетките в тялото. Аневризма на коремната аорта се развива в частта от аортата, разположена в корема. Аневризмите на коремната аорта засягат 4 до 8 процента от хората, според минали изследвания. (2)

Аневризми на гръдната аорта

Аневризма на гръдната аорта се образува в частта на аортата в гръдния кош над диафрагмата. Само 50 % от хората, които развиват аневризма на гръдната аорта, забелязват симптоми, според Националния институт по сърце, бели дробове и кръв (NHLBI). (3)

Като преглед от 2015 г., публикуван в бележки на Open Heart, аневризмите на гръдната аорта се срещат при около 10 на 100 000 души. (4)

Церебрална аневризма

Аневризма на мозъка е в артериите на мозъка. Понякога тези аневризми се наричат ​​мозъчни или вътречерепни аневризми.

Около 30 000 души годишно ще бъдат засегнати от разкъсани мозъчни аневризми и повечето са на възраст между 30 и 60 години, според Националния институт по неврологични разстройства и инсулт. (5)

Периферна аневризма

Периферните аневризми засягат области на тялото, различни от аортата или мозъка.

Тези аневризми могат да възникнат в подколенната артерия, разположена зад коленете, бедрените артерии или главните артерии в слабините и сънните артерии в областта на шията, според Beth Israel Lahey Health. (6)

Според Дружеството за съдова хирургия периферните аневризми в корема, известни още като аневризми на далака, са редки и засягат 0,7 % от населението. (7) Тези в краката също са необичайни и засягат 0,007 % от мъжете и по -малко жени.

Около 70 процента от периферните артериални аневризми са подколенни аневризми, а 20 процента са илиофеморални аневризми, разположени в тазобедрената става. Тези видове аневризми обикновено са придружени от аневризми на коремната аорта и повече от 50 % се срещат от двете страни, отбелязва Ръководството на Merck. (8)

Микотични и дисектиращи аневризми

Микотичните и дисектиращите аневризми са болестни процеси, чрез които могат да се образуват аневризми, а не отделни видове аневризми. Например, някой може да бъде диагностициран с микотична мозъчна аневризма или дисектираща каротидна аневризма, която засяга каротидната артерия, която пренася кръв към главата и мозъка, според клиниката Mayo. (9)

Микотична аневризма Микотичните аневризми се причиняват от бактериална инфекция, обикновено тази, която произхожда от сърцето, като ендокардит, и причинява инфектиране и разширяване на артериалната стена, отбелязват минали изследвания. (10)

Микотичните аневризми са редки и представляват 0,6 % от всички аортни аневризми, според статия, публикувана през 2018 г. в списанието Clinical Medicine Insights: Cardiology. (11)

Дисектираща аневризма Аневризма също може да расте и да се разчленява както в мозъка, така и в аортата. „Кръвта дисектира или пътува под разкъсване в най -вътрешния слой, наречен интима“, казва Тейтелбаум. „Това повдига интимата и причинява„ петно ​​“или аневризматично изтичане на кръвоносния съд”, казва той.

Аортната дисекция е необичайна и се среща в 5 до 30 случая на един милион души всяка година, отбелязва Stat Pearls. (12)

Научете повече за видовете аневризми

Най -новите в аневризмата

Могат ли статините да предотвратят разкъсването на мозъчните аневризми?

Какво е чувството да имаш мозъчна аневризма

Колко опасна е аневризмата?

Как да разберете дали е дълбока венозна тромбоза?

Вижте всичко в Аневризъм

Признаци и симптоми на аневризми

Ето подробен поглед върху потенциалните признаци на аневризма по вид, според BAF и Дружеството за съдова хирургия (SVS): (1,13)

Аневризми на коремната аорта

Внезапна болка в корема Кръв в урината или изпражненията подуване на корема Припадък

Аневризми на гръдната аорта

Внезапна поява, тежка, „разкъсваща“ болка в гърдите Задух Дишане или затруднено преглъщане

Церебрална аневризма

Двойно виждане Загуба на зрение Разширени ученици Внезапно появяващо се главоболие Болка над и зад окото Увиснали клепачи Гадене Повръщане Слабост, изтръпване Трудности при говорене Пулсиращ звук в едното ухо

Периферна аневризма

Болка в корема Припадък Внезапна болка, слабост, подуване и изтръпване на крака Болезнено, обезцветено пръстче

(7)

Микотична аневризма

Треска Треска Слабост Отслабване Силно главоболие Променено психическо състояние Припадъци Болезнена маса в крайник

(14)

Дисектираща аневризма

Болка в горната част на гърба Инсулт Внезапна загуба на зрение

(15)

Научете повече за признаците и симптомите на аневризма

Избор на редактора

Какво е чувството да имаш мозъчна аневризма

След като игнорира странно главоболие в продължение на две седмици, жена от Роуд Айлънд най -накрая потърси диагноза и започна пътуването си за възстановяване. Ето как да разпознаете симптомите. …Научете повече

Причини и рискови фактори за аневризма

Аневризмите възникват в резултат на натискане на кръвта към стената на артериите, заедно с увреждане или нараняване на стените на артерията. Различни фактори могат да стимулират развитието им.

В допълнение към определени здравословни състояния, рисковите фактори за аневризма включват:

Лоша диета Пушене Нарушение на злоупотребата с вещества, особено на лекарства, които повишават кръвното налягане Да сте на 55 или повече години История на физическите травми

Генетиката също влияе върху риска от аневризма. Например тези, които имат близък роднина с аневризма на коремната аорта, са 12 до 15 пъти по -склонни да бъдат засегнати, казва д -р Тейтелбаум.

Най -честата причина за мозъчни аневризми е вродено слабо място, което се издува с течение на времето. В този случай е важно да се подложите на скрининг, казва Тейтелбаум.

Тъй като аневризма може да възникне без предупреждение, важно е да вземете предвид индивидуалните си рискови фактори и да промените начина на живот в областите, които можете да контролирате.

Защо аневризмите са по -разпространени сред жените в сравнение с мъжете?

Въпреки че мъжете са 4 до 6 пъти по -склонни от жените да имат аневризми на коремната аорта, жените имат по -висок риск от разкъсване на тези аневризми, независимо от размера на аневризмата, според проучване, публикувано през декември 2015 г. в Journal of Vascular Surgery. (16)

Жените също имат малко по -голяма вероятност от мозъчни аневризми от мъжете в съотношение 3: 2. (17)

Не е съвсем ясно защо жените имат повишен риск от определени аневризми, но това може да е така, защото техните симптоми (като тъпо, постоянно главоболие или неясна коремна болка) са нетипични, което затруднява диагностицирането, казва д -р Браун.

Възможно е също така да има генетични фактори, които увеличават вероятността жените да имат отслабени слоеве на кръвоносните съдове, казва Тейтелбаум.

Научете повече за причините за аневризмите: общи рискови фактори, генетика и др

Връзката между тютюнопушенето и аневризмите

Пушенето на цигари е рисков фактор за всички видове аневризми. Пушенето също може да увеличи риска от рецидив след лечение на аневризма.

Проучване в Journal of Neurosurgery установи, че от група хора, лекувани с ендоваскуларна аневризма (EVAR), бивши и настоящи пушачи са имали честота на рецидив 23,6, а тези, които никога не са пушили, са имали рецидив 17 .2 процента. (18) EVAR е минимално инвазивна алтернатива на операцията за открито възстановяване, при която в аневризма се вкарват платинени намотки или стент, за да се предотврати притока на кръв и разкъсването.

Повече за това как да спрете да пушите

Най -добрите и най -лошите начини да се откажете от тютюнопушенето

Научете повече

Пушенето разрушава стените на артериите и разрушава лигавицата. С течение на времето тялото се опитва да се възстанови, като натрупва плака и образува съсиреци, което ги прави по -склонни към балониране. „Всичко, което повишава кръвното ви налягане, може да отслаби тази стена кето диета мнения и да причини разкъсване на нещата“, казва Браун. Хората, които се отказват от тютюнопушенето, все още имат повишен риск, но „колкото по-дълго сте без тютюнев дим, толкова по-добре“, казва тя.

Тютюнопушенето, комбинирано с генетика, също може да увеличи риска от аневризма. Да имаш план и да знаеш къде да се обърнеш за поддръжка са два ключа, които се отказват от тютюнопушенето.

Научете повече за това как пушенето може да увеличи риска от аневризма

Как се диагностицира аневризма?

Заедно със симптомите, лекарите използват няколко скринингови и диагностични инструмента за диагностициране на аневризма.

Аортна аневризма

За аневризми на коремната и гръдната аорта, ангиограмата с компютърна томография (КТ) може да помогне на лекарите да видят степента на аневризма и дали в нея също има съсирек, казва Тейтелбаум.

Може да се използва и ядрено -магнитен резонанс (ЯМР).

Препоръчва се ултразвук на корема за скрининг на аортни аневризми на мъжете. Ако се установи аневризма с диаметър по -малък от 5,5 сантиметра (см), Вашият лекар ще повтаря ултразвука на всеки 6 до 12 месеца, за да се увери, че не расте. Аневризмите на коремната аорта са най -лесни за откриване и проследяване, казва Браун.

Тъй като симптомите могат да бъдат неясни и да изглеждат различно при жените, отколкото при мъжете, важно е да знаете всички предупредителни знаци, които да търсите.

През 2019 г. работната група за превантивни услуги на САЩ също актуализира своите насоки за скрининг за аневризма на коремната аорта за хора, които нямат признаци или симптоми, според статия, публикувана в Journal of the American Medical Association. (19) Съгласно новите препоръки, мъжете на възраст между 65 и 75 години, които никога не са пушили, трябва да имат еднократен ултразвуков скрининг вместо рутинен скрининг на всички мъже във възрастовата група. Освен това работната група препоръчва да не се извършва рутинен скрининг за аневризма на коремната аорта при жени, които никога не са пушили и нямат фамилна анамнеза за състоянието.

Церебрална аневризма

Симптомите на мозъчна аневризма могат да помогнат на Вашия лекар да постави диагноза, но не всеки ще има симптоми. „Около 2 до 5 процента от американците се разхождат в момента с мозъчна аневризма и повечето не го знаят, тъй като през повечето време първият признак на аневризма е, когато тя се разкъса“, казва Тейтелбаум.

КТ използва рентгенови изображения за откриване на мозъчна аневризма. Но ако сканирането не открие нищо, Вашият лекар може да използва ангиография, тест, който използва багрила и рентгенови лъчи, за да визуализира по-добре кръвоносните съдове и артериите, казва Тейтелбаум.

Аневризми, които леко кървят, известни като стражеви кръвоизливи, може да не бъдат открити при компютърна томография и в този случай ще бъде направено гръбначно докосване, казва Тейтелбаум.

Периферна аневризма

Периферните аневризми се диагностицират при физически преглед. Ако има подозрение, ще бъдат назначени дуплексен ултразвук и компютърна томография (КТ), за да се потвърди диагнозата. (7)

Микотична аневризма

Микотичните аневризми се диагностицират въз основа на четири различни критерия: симптоми, лабораторни резултати, резултати от CT или MRI или констатации по време на операция, но няма консенсус за това как да се диагностицират. (11)

Дисектираща аневризма

Дисектираща аневризма се диагностицира с рентгенова снимка на гръдния кош, но 10 до 20 процента от пациентите с дисектираща аневризма имат нормално сканиране. Могат да се използват и други тестове, като ЯМР, компютърна томография, електрокардиограма и транссезофагеална ехокардиография (TEE), отбелязва минали изследвания. (20)

Избор на редактора

Колко опасна е аневризмата?

Д -р Санджай Гупта обсъжда лечението на аневризма на аортата при един от пациентите си. Научете повече за процеса тук. …Научете повече

Прогноза за аневризма

Резултатите и шансът за възстановяване на аневризма зависят от вида.

Аневризми на коремната аорта

Аневризмите на коремната аорта с диаметър между 3 и 3. 5 сантиметра (cm) в диаметър се считат за нормални размери, докато тези, по -големи от 3,5 cm, носят по -висок риск от разкъсване. Тези с диаметър по -голям от 7 см носят най -висок риск от разкъсване, като между 20 и 40 процента от коремните аневризми от този размер се разкъсват, според ръководството на Merck. (21)

Около 50 % от тези с разкъсана аневризма на коремната аорта стигат живи до болницата. От тези, които го правят, до 50 % не преживяват ремонта, отбелязват минали изследвания. (22) Междувременно тези, които имат избираема операция, имат между 1 и 5 процента риск, според едно изследване. (23) „Тъй като има такава смъртност при избирателно лечение на аневризми на коремната аорта, затова хирурзите искат да изчакат, докато определено са в диапазона на по -висок риск от разкъсване“, казва Тейтелбаум.

През 2014 г. аортните аневризми като цяло са основната причина за близо 10 000 смъртни случая и допринасяща причина за 17 215 смъртни случая в Съединените щати през 2009 г., според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) и минали изследвания, съответно. (24,25)

Като цяло се смята, че аневризмите на коремната аорта причиняват 4 до 5 процента от внезапна смърт, отбелязват минали изследвания. (26)

Аневризми на гръдната аорта

Рискът от разкъсване е пряко свързан с диаметъра на гръдната аортна аневризма, според предишни изследвания. (27)

Според проучване от септември 2015 г. в списание Circulation, хората с аортни диаметри 50, 55 и 60 mm са имали аортно събитие в рамките на една година в размер на 5. 5 %, 7. 2 % и 9. 3 %, съответно. (28)

Като цяло между 50 и 80 процента от хората, които страдат от разкъсване на гръдната аорта, не оцеляват, според SVS. (29)

Сред пациентите с аневризма на гръдната аорта, които имат планова операция, петгодишната преживяемост е 85 процента, докато тези, на които се подлагате на спешна операция, имат петгодишна преживяемост от 37 процента. (30)

Церебрални аневризми

Церебралните аневризми с диаметър по -малък от 10 милиметра (mm) се считат за малки, тези между 10 и 25 mm са големи, а тези, които са по -големи от 25 mm, са „гигантски. ”„ Това са аневризмите, които правят най -лошото. Те са склонни да се повтарят и причиняват най -голям брой смъртни случаи “, казва Тейтелбаум.

Около 25 % от хората, които имат разкъсана мозъчна аневризма, не преживяват първите 24 часа. Двадесет и пет процента умират от усложнения в рамките на шест месеца. (5) Като цяло около 40 % от случаите на мозъчни аневризми, които се разкъсват, са фатални според BAF. (17)

През последните години обаче прогнозата сред хората с неразрушени мозъчни аневризми се е подобрила, според данни от 2006–2016 г. от проучване, публикувано през август 2020 г. в Journal of NeuroInterventional Surgery. (31)

Периферна аневризма

Рискът от разкъсване на периферните аневризми е нисък. По -малко от 5 % са подколенните аневризми или тези, разположени в задната част на коляното, а между 1 и 14 % от илиофеморалните аневризми, разположени в тазобедрената става, са изложени на риск от разкъсване, според ръководството на Merck. (8)

Last Updated on September 30, 2021 by admin

Be an OKR Champion & Unlock High Value Potential in OKR Journey